Är det rätt att använda handsprit för att inte drabbas av pandemi?

Nya virus dyker upp hela tiden. Strukturen av det nya Coronaviruset överraskar alla. Det betyder att det är lite lättare att ha ihjäl vilket är bra att veta om. Många faller fortfarande i den klassiska handsprit fällan.

cononavirus

Många drabbas av panik vid pandemi utbrott. Om du håller en god hygien har du alltid ett bättre utgångsläge. Om du vidtar rätt åtgärder kan du eventuellt undvika att bli sjuk.

Tvål eller handsprit, vilket kommer att fungera bäst?

Husmorsrådet om att handsprit fungerar bäst i alla lägen stämmer inte, det hjälper exempelvis inte mot en pandemi. Det är lätt att svara på. Bakterier och virus har ofta en egen skyddsbarriär, tvål kan angripa den barriären på ett mycket effektivt sätt. Man ska inte underskatta kraften i tvål och vatten.

De flesta ur vårdpersonalen rekommenderar ju handtvätt före handsprit. Dock är det sant att handsprit kan neutralisera vissa virustyper. Då det inte är en garanterad metod så ska du inte välja det som förstaval.

Oavsett om du använder handtvål mot coronavirus eller kör på handdesinfektion med handsprit kommer du att få liknande effekt. Det finns andra desinfektionsprodukter att använda sig av.

Handdesinfektionen måste vara alkoholfri

Det är inte ovanligt att man inte får den effekt som man tänkt av handsprit. Du måste gnugga för att få bäst effekt. Om du inte gör det blir inte handspriten antibakteriell.

Då kanske du ska köpa en bakteriedödande tvål istället. Välj rätt desinfektion för att få ett bra virusskydd

Många tror felaktigt att desinfektion med handsprit hjälper vid förkylning. Alla medel fungerar inte på samma sätt. Du måste veta vad som ger ett bra virusskydd.

Det är viktigt med bra rutiner för desinfektion

Du måste använda dig av desinfektion hela tiden. Om du är van vid att alltid använda handtvål då du går på toaletten är det en mycket bra start. På så sätt får du ett virusskydd på köpet.

dax

Tvätta alltid händerna efter att du har varit på toa. Ibland kan man höra att men inte behöver tvätta händerna om man inte har rört någonting. För att begrensa smittspridning till andra rum bör du ändå tvätta händerna.

Ett bra virusskydd kommer inte gratis

När coronaviruset nådde Sverige trodde många att det var som att få en influensa. De som blickade söderut och såg vad som hände i Italien insåg dock att det var fråga om något mycket allvarligare.

I dessa allvarlig fall hjälper det knappast med antibakteriell tvål. Antibakteriella produkter har många användningsområden. Ett portabelt virusskydd helt enkelt.

Viktigt med bakteriedödande produkter som är säkra att använda

Fall inte för handspritens lockelser. alcogel Det är inte sant. Handsprit kan inte döda alla virus. Det är lätt att vaggas in i en falsk trygghet gällande virusskydd.

Skydd handlar om mer än att vara bakteriefri. Om du väljer handsprit med alkohol så kan det torka ut dina händer och göra dig mer känslig för virus. Välja då hellre andra produkter. Speciellt om du ska applicera flera gånger om dagen.

Nästa gång du ska välja produkter kan du köpa vattenbaserad antibakteriell handdesinfektion. Smittstopp och Forte handdesinfektion kan du köpa på nätet. Den kan du använda för dina händer.

Kolloidalt silver kan ätas när det torkat. Då förkortar, eller helt eliminerar, tiden i karantän för vissa produkter.

Du kan använda sprayen vid desinfektion även när det inte är pandemitider. Man vet aldrig när man behöver den.
Sedan tidigare vet vi hur vi ska använda och gnida in tvål. Antibakteriella medel finns som sprayer också.

När ska man använda handdesinfektion?

Vänta inte tills du har influensa. Är du redan van att tvätta händerna noga så behöver du inte oroa dig.

Det finns alkoholfria varianter som är mycket bättre än handsprit. Det finns massor av produkter som du kan använda vid en pandemi.

Det är möjligt att desinficera på ett skonsamt men effektivt sätt

Tänk på att bakteriedödande spray med alkohol kan ha en slitande effekt på händerna som blir mycket obehaglig. Om du använder desinfektionssprit som torkar ut huden kan det leda till sår. Det kan göra väldigt ont.

Om du har sår så kan virus ta sig in den vägen. Som du förstår så är inte handsprit det bästa valet vid en pandemi. Smittstopp, Forte och Pandemstop har till viss del ersatt användandet av handsprit mot coronaviruset. Medlen håller huden len så att den inte torkar ut.